VIII Setmana de Música Antiga de la Colònia de Sant Pere
Dates: del 18 al 27 de juliol
Lloc: Colònia de Sant Pere (Artà)
Activitats: Concerts, jornada professional i d’estudi, projeccions, curs de formació i conferències.
Síntesi de la Setmana: curs de polifonies tradicionals catalanes a càrrec de Jaume Ayats, jornada professional i d’estudi entorn del eixos edició musical i transmissió (presència de les editorials Ars Hispana i Schott).
Produccions pròpies: Oratori La gloria de los Santos de Pere Rabassa (estrena), direcció artística Luís Antonio González. I concerts de vents a càrrec de Eric Hoeprich.
Altres concerts: Coral de cambra Francesc Valls, Tornaveus, Hopkinson Smith, Aïda Borràs i Miquel Benàssar, Lina Tur i Joan Seguí.
Projeccions: Veus i Sons de la Mediterrània (2010) i Bach en Madrid (2014)
Tota la informació de la Setmana a https://amicsdelamusicacolonia.org/setmana-de-musica-antiga/
Memòria de la VIII Setmana de Música Antiga de la Colònia de Sant Pere (Revista Bellpuig, setembre de 2019):
El passat mes de Juliol va tenir lloc la VIII edició de la Setmana de Música Antiga que organitza l’Associació Amics de la Música de la Colònia de Sant Pere. Amb la cita d’enguany s’ha consolidat un model de Setmana que combina concerts amb activitats formatives i de divulgació que fan d’aquesta cita un lloc de trobadai de diàleg pels distints sectors culturals, seguidors i aficionats que segueixen l’anomenada música amb criteri historicista.
El bloc de concerts ha inclòs 8 actuacions distribuïdes en 4 espais diferents. La primera cita va ser la de Tornaveus, grup de polifonies tradicionals catalanes dirigit pel professor i musicòleg Jaume Ayats. Seguidament, vàrem poder gaudir de l’estrena de La Glòria de los Santos del compositor mallorquí de l’època del barroc hispànic Pere Rabassa, una producció pròpia de la de Setmana, dirigida per Luís Antonio González a partir de la tasca de recerca dels editors d’Ars Hispana. Després va venir el torn del sextet de vents de l’ensemble de la Setmana de Música Antiga dirigits pel prestigiós clarinetista Eric Hoeprich en una vetllada al casal de ses Minyones. La proposta artística va ser un recorregut per músiques entre l’estil galant dels fills de J.S. Bach i el classicisme de W.A. Mozart en les corts europees immediatament anteriors a la Revolució Francesa.
Amb el suggerent títol In modo antico novo Hopkinson Smith, referent mundial en el llaüt renaixentista, va combinar obres de John Dowland amb les de M. Ponce en un tercer molt esperat concert que va combinar quatre segles de música en un Centre Cultural de gom a gom.
Dos dies després, l’orgue de la Colònia va sonar en el concert de Miquel Bennàssar (orgue) i Aïda Borràs (flauta) en una proposta entorn de la figura de Frederic II, el Gran, de Prússia. Gràcies a les explicacions didàctiques de Borràs vàrem poder gaudir d’un concert d’obres contextualitzades en les reformes il·lustrades recreant una vetllada musical a la cort prussiana.
Un dels moments més entranyables de la Setmana va ser, sens dubte, el concert que Lina Tur (violí) i Luís Antonio González (clave) varen oferir en el marc de l’Ermita de Betlem a partir de repertori del barroc internacional. La novetat d’aquest espai va generar gran interès i certa voluntat de dinamitzar i donar a conèixer l’Ermita. Amb aquest concert també es va donar a conèixer les possibilitats del clavicèmbal que l’Associació acaba d’adquirir. Es tracta d’un instrument de nova construcció fabricat per Mathias Krammer l’adquisició del qual suposa una nova fita assolida per l’Associació.
Dissabte 27 de juliol Joan Seguí Mercadal va protagonitzar el concert d’orgue homenatge a Salvador Martí Biscai, primer president de l’Associació Amics de la Música de la Colònia finat recentment. El concert va acabar amb la presentació d’una placa commemorativa a qui va ser l’impulsor tant de l’orgue de la Colònia com de l’Associació, unes paraules de tribut de distints membres de l’Associació i el lliurament d’un ram de flors a la vídua. La Colònia li estarà sempre agraït.
Finalment, la Setmana posava fi amb l’actuació del cor de cambra Francesc Valls dirigit per Pere Lluís Biosca. L’agrupació vocal va oferir obres de dos mons i de dues èpoques a partir de les obres de Victoria (renaixement) i Bach (barroc). Cotrareforma i protestantisme, dues èpoques diferenciades que tingueren en comú un factor essencial: la fusió perfecta entre l’expressió musical i significat del text. Amb aquesta cita es posava de manifest la qualitat dels intèrprets i la voluntat de l’Associació d’oferir concerts de primer nivell.
A tot això cal sumar un curs de formació sobre polifonies tradicionals, una jornada professional entorn els eixos de l’edició musical i la interpretació de la música tradicional, una conferència sobre el procés d’edició de l’obra La Gloria de los Santos i un cicle de projeccions a la fresca.
Tot plegat no hagués estat possible sense la col·laboració de les institucions locals, els patrocinadors i la dedicació desinteressada dels voluntaris, els socis i els membres de l’Associació. Gràcies a tots i fins l’any que ve.
Francesc Vicens
President de l’Associació Amics de la Música de la Colònia de San Pere