Som en Francesc Vicens Vidal, músic (especialitzat en musicologia i història de l’art). Em vaig doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona a la vegada que acabava els estudis de piano al Conservatori del Liceu i al Taller de músics.

El meu interès per l’etnomusicologia també m’ha portat a investigar les músiques de tradició oral en contexts de feina i de festa. Juntament amb Jaume Ayats he publicat diversos estudis centrats en la relació de la música i les feines del camp a Mallorca. A dia d’avui estic centrat en la relació entre la música i el turisme de masses, la recepció local de fenomens globals i la influència de la popular music en contexts diversos.

Sobre aquests temes he publicat 10 llibres i una vintena d’articles vinculats a grups I+D (vegeu totes les meves publicacions). De tots ells, Diabolus in musica (Palma, 2007) em va servir per guanyar el premi Hiperbòlic i l’any 2010 la majoria de les meves investigacions relacionades amb la sibil·la –El cant de la sibil·la a Mallorca (2004) i La sibil·la i les Matines a Mallorca (2006)- varen servir per donar suport a la candidatura del Cant al Llistat de Béns Immaterials de la UNESCO. Dos anys més tard l’OCB em va donar el premi Bartomeu Rosselló Pòrcel a la meva carrera com a jove investigador.

La meva vida acadèmica m’ha portat a viatjar arreu del món. He fet ponències a Palma, Barcelona, València, Madrid, Lisboa, Brusel·les, Zurich o Siena. A més, vaig fer els estudis de doctorat a Bologna (Dams) i l’any 2012 vaig participar en el programa Visiting Schoolar del Centre de Graduats de la ciutat de Nova York. 

Durant els darrers quatre anys he publicat George Harrison. The Inner Light una vida espiritual (2017), Cançons per ensenyar i aprendre (2016) i he coordinat Sgt. Pepper’s  a través del espejo (2017) una obra de continguts transversals que a partir de l’aportació de diversos autors commemora els 50 anys de l’àlbum més icònic dels Beatles. Els dos últims llibres que he publicat han estat Música de Jazz. Les conferències de 1935 de Baltasar Samper (2019), amb Toni Pizà, i Los Beatles. El Álbum del Año de la Revolución (2019), una obra col·lectiva de la qual he fet de coordinador. 

La nit de Sant Joan de 2016 vaig estrenar la meva primera obra musical al pati d’armes del castell de Bellver: Ramon Llull a la recerca de la Veritat (cantata per a cor de veus blanques i agrupacions Orff), amb textos de Sebastià Sansó. I un any abans presentava un seguit d’arranjaments pel libreto de Miquel Maria per la cantata El bestiari de les galàxies en un projecte interdisciplinar vinculat als graus d’educació del CESAG. La meva darrera composició musical ha estat pel projecte musicoteatral Irene i la terra adormida. Una rondalla per a la nit de les ànimes (Fundació Mallorca Literària, 2018). L’obra, que es va estrenar dia 1 de novembre de 2019 al Teare Principal de Palma, està basada en un poema de Lucia Pietrelli.

Actualment estic implicat en el projecte “Joan Mascaró: Música i Paraula” -un espectacle de petit format que combina música i recitats literaris- que dona a conèixer la figura del professor margalidà.

Francesc Vicens Musicòleg