La Sibil·la amb les Capitanes del Masnou

 In Conferències, Sibil·la

Dia 30 de novembre l’Associació Cultural Capitanes del Masnou va acollir a Francesc Vicens en qualitat d’expert en la Sibil·la per tal de pronunciar una conferència sobre el tema arrel de la implantació d’aquest Cant al municipi del Masnou.

“Per tal de donar a conèixer la figura de la Sibil·la i la tradició ancestral d’aquest cant, s’han organitzat dues conferències. La primera, pronunciada per Francesc Vicens Vidal, professor de la Universitat de les Illes Balears, va tenir lloc dijous passat, 30 de novembre. La segona es farà el 13 de desembre, a les 18 h, a la Sala de les Lletres de l’Edifici Centre. Organitzada per l’Associació UNESCO El Masnou, serà a càrrec de la cantant i compositora Mariona Segarra i Trias.

El professor Vicens Vidal va acudir a la Sala Joan Comellas convidat per les Capitanes i l’Ajuntament del Masnou. És membre del Consell Assessor de Cultura Popular del Consell de Mallorca en qualitat d’expert de la Sibil·la. A més, entre els anys 2009 i 2015, va ser designat pel Consell de Mallorca per redactar els informes de seguiment respecte a la inclusió del Cant de la Sibil·la al Llistat de Béns Immaterials de la Humanitat de la UNESCO, cosa que s’aconseguí l’any 2010.

La vinculació de la Sibil·la amb Mallorca és cabdal. Tot i que va ser un cant molt estès a Europa durant l’edat mitjana, el Concili de Trento va incentivar-ne la prohibició, en considerar-se una superstició d’origen pagà. A Mallorca, tot i les dificultats, el cant va restar viu, no sols com a acte musical, sinó també com un esdeveniment festiu de la cultura popular. Val a dir que diverses propostes recents han reinventat el cant. Ho han fet músics balears, com Júlia Colom, però també catalans i d’altres indrets. Un bon exemple de les versions dels darrers anys és la creada per Maria Arnal i Marcel Bagés.

A Catalunya es va començar a recuperar al segle XIX. A Barcelona s’interpreta, a Santa Maria del Mar, des del 1948 i, posteriorment, en altres temples. El Masnou s’ha unit, doncs, des del 2015, a un bon nombre de pobles i ciutats que han tornat a posar en valor aquesta profecia, que és alhora un acte de cultura popular arrelat en profunditats mesurades en segles” Font: https://www.elmasnou.cat/actualitat/noticies/el-cant-de-la-sibilla-arrela-al-masnou

Recent Posts