“IRENE…” amb la Coral Juvenil de JJMM de Palma

 In Cantates

Ben aviat la Fundació Mallorca Literària presentarà l’obra musicoteatral Irene i la terra adormida. Una rondalla per a la Nit de les ànimes de Lucia Pietrelli (text) i Francesc Vicens (música) amb muntatge escènic a càrrec de Produccions de ferro i la participació especial de la Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma, coral filial de la Coral UIB.

L’obra és un lliure pretext per rememorar el cicle de Tots Sants, moment de l’any que coincideix amb el final de les collites, la imposició de l’obscuritat i, amb la mort, el ressorgiment del nou cicle de la vida.

Aquest procés universal, espai de trobada entre els vius i els morts, parteix del Tradicionari recentment recuperat arran dels dietaris de Rafel Ginard (Sant Joan 1899 – Artà 1976) sobre la Nit de les ànimes.

Així doncs, els fanals de meló i carabassa, les processons de bubotes, l’anar i venir de les ànimes o els arbres del bosc misteriós són el marc per trobar Irene, una nina que durant la nit dels morts emergeix de la terra per anar a trobar el món dels vius.

Amb tot això, actors i actrius, músics i cor —gairebé una cinquantena d’artistes— seran els encarregats de fer bategar aquesta obra que sense deixar de mirar la mort de cara celebra la vida.

Tot plegat ha estat una experiència d’aprenentatges compartits que col·loquen la Coral Juvenil en un dels focus més atractius de l’obra. Amb un clar perfil versàtil i vital la formació de joves cantaires que dirigeix Santi Francia obté amb Irene uns resultats sorprenentment satisfactoris.

La combinació entre implicació desinteressada en el projecte de tots els cantaires, cooperació de tot l’equip artístic i el mestratge de Francia ens deixa una experiència plena de complicitats i de moments màgics, però sobretot de retorns de felicitat per la feina ben feta.

Arribats a aquest punt, tot i que el projecte està a mig camí (falta presentar la versió escènica de l’obra i una molt acurada edició en llibre disc), cal dir que l’oportunitat de poder  muntar l’obra amb la Coral Juvenil, assistir als assajos i prendre’n part activa en la part artística, com a compositor, ha estat un regal.

Ara queda el repte de defensar-ne la versió escènica que ben segur promet ser un gran espectacle —serà els dies 1 de novembre (al Teatre Principal de Palma) i 10 de novembre (al Teatre de  Manacor).

Fins aleshores esperarem, en polirem els acabats i guardarem el tresor amb el desig i l’ànsia de reprendreIrene. Gràcies a tots per ser-hi, i gràcies, Santi, per educar els trenta set joves de la Coral Juvenil cantant.

Font: http://www.coraluib.com/irene-i-la-terra-adormida-amb-la-coral-juvenil-joventuts-musicals-palma/

Recent Posts