Curs The Beatles (EMI, 1968), 50 anys
Després del cicle Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, el CESAG organitza un nou curs de vuit sessions centrat en l’àlbum The Beatles (el disc conegut com The White Album). En aquesta ocasió distints especialistes desgranaran l’obra per oferir-ne una visió erudita i àmplia, i alhora fer-ne una valoració en aquest curs que es compleixen 50 anys del treball més controvertit de la banda de Liverpool. El curs va adreçat a totes les persones interessades en els Beatles en general i als professionals del món de la comunicació i l’educació en particular.
PROGRAMA:
Sessió 1: dimarts, 6 de febrer de 2018. 18-20h. De Sgt. Pepper’s (1967) a The Beatles (1968), a càrrec de Joan Trias.
Joan Trias, assessor musical d’IB3 Ràdio, ens portarà a través d’un recorregut de transició entre els dos àlbums més icònics dels Beatles per comprendre les claus dels canvis estètics i tecnològics que es donaren entre Sgt. Pepper’s i l’Àlbum Blanc.
Sessió 2: dimarts, 13 de febrer de 2018. 18-20h. Toneladas de canciones, a càrrec de Gabriel Forteza.
En una entrevista poc després del retorn de Rishikesh, John Lennon va resumir l’estada a l’Índia dient que “vam fer tones de cançons a l’Índia”. Gabriel Forteza tractarà sobre les cançons que van fer per excés, que es van quedar fins i tot fora d’un doble àlbum, i que posteriorment van entrar en les seves respectives carreres en solitari per formar part d’un individualisme que ja era una realitat fins i tot dins del grup i que van confirmar poc després.
Sessió 3: dimarts, 20 de febrer de 2018. 18-20h. L’univers animal dels Beatles, a càrrec de Tomeu Canyelles.
“Blackbird”, “Everybody’s Got Something to Hide Except Me and My Monkey”, “Piggies”, “Rocky Raccoon”… El White Album inclou referències significatives al món animal, una temàtica que, mitjançant metàfores o de forma literal, prendrà força a l’univers líric dels Beatles a partir de la segona meitat dels seixanta. A partir del White AlbumTomeu Canyelles establirà analogies amb els ocells de Rubber soul i Revolver, les morses de Magical Mystery Tour, els cans de Yellow Submarine o els pops d’Abbey road.
Sessió 4: dimarts, 27 de febrer de 2018. 18-20h. Revolution 1: la cultura del malestar a The Beatles, a càrrec de Francesc Vicens.
En aquesta sessió el musicòleg Francesc Vicens analitzarà amb exemples sonors distintes cançons de l’Àlbum Blanc (“Piggies”, “Yer Blues”, “Revolution 1”, “Helter Skelter” o “I’m so tired”) per argumentar la varietat de postures vitals que el Quartet de Liverpool va projectar de manera més incisiva durant els anys 1967 i 1968, cap al desconcert social i personal derivat de distintes circumstàncies esdevingudes a l’època.
Sessió 5: dimarts, 6 de març de 2018. 18-20h. L’emergència creativa de George Harrison a The Beatles, a càrrec de Jordi Vidal.
L’historiador Jordi Vidal ens explicarà el procés d’afiançament de George Harrison com a força creativa dins els Beatles qui amb el tema “While My Guitar Gently Weeps” va fer mostra d’un talent emergent que encara es consolidarà més en àlbums posteriors amb temes com “Something” o “Here Comes the sun”.
Sessió 6: dimarts, 13 de març de 2018. 18-20h. «The Beatles en blanc o el perquè del White Àlbum,a càrrec de Tomeu Mulet.
En aquesta sessió Tomeu Mulet repassarà la trajectòria musical dels Beatles fins al moment de la publicació del White Album i, en paral•lel, la seva imatge gràfica d’acord amb cada etapa del grup fins aquell moment. També es repassarà la trajectòria de Richard Hamilton, autor de la coberta, i comparà aquesta tant amb l’obra més coneguda de l’artista com amb referències anteriors i posteriors de la discografia del Quartet de Liverpool.
Sessió 7: dimarts, 20 de març de 2018. 18-20h. The Beatles: la connexió índia, les cançons de Rishikesh,a càrrec de Francesc Vicens.
Una gran part de les cançons del White Album varen ser escrites a l’ashram que Maharishi tenia a Rishikesh (India). “Sexy Sadie”, “Dear Prudence” o “Bungallow Bill” són composicions que fan referència a episodis concrets viscuts pels Beatles a l’Índia. En aquesta sessió relacionarem els fets esdevinguts a Rishikesh a través de les cançons del disc.
Sessió 8: dimarts, 27 de març de 2018. 18-20h. «Rocky se queda, Honey se va, y Desmond y Molly van a lo suyo. McCartney com a creador de petits cosmos. A càrrec deRicardo Gil i Javier Tarazona.
A partir de “Rocky Raccoon”, “Honey Pie” i “Ob-La-Di, Ob-La-Da” els acreditats Ricardo Gil i Javier Tarazona ens oferiran una aproximació a la figura de Paul McCartney posant de relleu no només la seva capacitat de crear melodies sinó també de crear cosmos en miniatura, petites històries allà on tot no és tan clar com a les seves melodies.
Acte de cloenda: Dimarts, 27 de març de 2018, 20h. Presentació del llibre Sgt. Pepper’s a través del espejo (Madrid, T&B, 2017), a càrrec de Ricardo Gil, Javier Tarazona i Francesc Vicens.
INSCRIPCIÓ AL CURS: https://educat.org/cesag/fitxacursos/