A. Lliteres i J. Rossel & Art Vocal Ensemble

 In Concerts

Els dies 29 i 30 d’abril Ar Vocal Ensemble presentà la producció Barroc Sacre a Mallorca amb un programa d’obres d’Antoni Lliteres (Artà 1673 – Madrid 1747) i Joan Rossell (Barcelona 1724 – Toledo 1780).

En el marc imponent de l’església dels franciscans de La Porciúncula, dia 28, i l’església parroquial de s’Horta, Felanitx dia 29, el conjunt instrumental encapçalat per Ricardo Duato (concertino) varen interpretar Los Elementos (suite orquestral) i amb la direcció de Llorenç Gelabert les cantates sacres Ah del rústico país de Lliteres, per a soprano, i Salve Regina de Joan Rossell, per a dues sopranos.

Es tracta d’un repertori paradigmàtic del barroc hispànic a l’entorn de Carles II i Felip V en un moment de desastabilització política palès en la Guerra de Successió (1701-1713). Entretant, aquesta música va servir per demostrar l’opulència de les monarquies absolutistes paradigma de les quals va ser la cort de Lluís XIV musicalment dirigida per J.B.Lully.

Lliteres i Rossell varen ser grans coneixedors dels llenguatges musicals del seu temps, especialment de l’estil barroc italià. Coetanis de Vivaldi i Corelli (també de Bach, Rameau o Couperin) Lliteres i Rossell varen desenvolupar l’italianisme musical per complaure els desitjos dels seus mecenes. Per això Los Elementos, que recull la tradició florentina de la primera òpera barroca de temàtica mitològica, va ser compost expressament en l’estil italià i el Salve Regina de Rossell fins fa ben poc es va creure que era música de Pergolesi.

En tots els casos es tracta de peces barroques de gran profunditat i bellesa, caracteritzades pel virtuossisme vocal i instrumental, els contrastos de dinàmica i agògica, els afectes, la supremacia del text, la juxtaposició de plànols sonors i presència de baix continu, la retòrica musical, la inventiva melòdica, etc.

Tot plegat ha estat interpretat amb gran solvència i determinació, tant en el continu com en els instruments solístes, per un grup de músics coneixedors del repertori històric del segle XVIII i les veus de la prometadora i delicadíssima Nadia Akaârir i l’expressiva, virtuosa i versatil Anaïs Oliveras. Dirigits amb molt bon resultat de conjunt, precisió del gest i amplitud de registre Llorenç Gelabert ha estat l’encarregat de defensar amb exel·lència un programa certament exigent i ambiciós i alhora malauradament poc conegut.

És per això que cal celebrar que la producció número vint-i-cinc d’Art Vocal Ensemble s’hagi dedicat a aquests dos grans compositors, l’artanenc Lliteres i el barceloní Rossell (qui va ser director de la capella de música de l’Almudaina) en el necessari i noble gest de donar a conèixer els nostres compositors alhora reivindicats en l’àmbit de l’expecialització com a músics barrocs de primer ordre.

Fitxa del concert:

BARROC SACRE A MALLORCA: Antoni Lliteres i Joan Rossell

 Art Vocal Ensemble, conjunt de cambra.

Ricardo Duato (concertino), Margalida Gual (violí II), Joan Rodríguez (oboè), Joana Gual (violoncel), Pablo Moreno (contrabaix), Marta Ambrós (orgue).

Anaïs Oliveras (soprano) i Nadia Akaârir (soprano).

Direcció artística i musical: Llorenç Gelabert Gual.

Proper concert de la temporada 2022-2023 d’Art Vocal Ensemble:

CANTATES DE BACHBWV 4 I 147 Dates:  8 i 9 de juliol // Més informació a www.artvocalensemble.cat 

Recent Posts