Som en Francesc Vicens Vidal, musicòleg, docent i investigador. Titulat en musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, al Conservatori del Liceu en l’especialitat de piano i en Història de l’Art per la Universitat de les Illes Balears.

L’interès i la curiositat per la fenomenologia musical m’ha portat a investigar les músiques de tradició oral en contextos de feina i de festa. Juntament amb Jaume Ayats he publicat diversos estudis centrats en la relació de la música i les feines del camp a Mallorca. M’interessa especialment la relació entre la música i els fenòmens socials com el turisme de masses o la recepció local de fenomens globals.

Sobre aquests temes he publicat diversos treballs vinculats a grups I+D. De tots ells, Diabolus in musica (Palma, 2007) em va servir per guanyar el premi Hiperbòlic i l’any 2010 la majoria de les meves investigacions relacionades amb la sibil·la –El cant de la sibil·la a Mallorca (2004) i La sibil·la i les Matines a Mallorca (2006)- varen servir per donar suport a la candidatura del Cant al Llistat de Béns Immaterials de la UNESCO. També he rebut el premi Bartomeu Rosselló Pòrcel a la meva carrera com a jove investigador i, juntament amb Tomeu Canyelles, el Premi Ciutat de Palma (2019).

La meva vida acadèmica m’ha portat a viatjar arreu del món. Gràcies a les meves investigacions he estat a Barcelona, València, Madrid, Lisboa, Brusel·les, Zurich, Roma, Liverpool o Siena. A més, vaig fer els estudis de doctorat a Bologna (Dams) i posteriorment vaig participar en el programa Visiting Schoolar al Centre de Graduats CUNY de la ciutat de Nova York. 

La curiositat per la creació musical m’ha permès escriure diverses obres. La nit de Sant Joan de 2016 vaig estrenar la meva primera obra musical al pati d’armes del castell de Bellver: Ramon Llull a la recerca de la Veritat (cantata per a cor de veus blanques i agrupacions Orff), amb textos de Sebastià Sansó. Des d’aleshores he arranjat la música del  Bestiari de les galàxies, amb textos de Miquel Maria, he creat la música pel projecte musicoteatral Irene i la terra adormida. (FML, 2018), amb llibret de Lucia Pietrelli i durant el període 2022-2024 he coordinat L’Arbodissea i els vents del món, una cantata per contribuïr a l’assoliment dels ODS 2030 des de la vessant de l’educació artística.

Actualment som membre de diversos grups de recerca vinculats a la UIB, la UB i l’IEC respectivament. Des del grup Art i Educació (GRAiE) de la UIB desenvolup diverses línies en equip centrades en projectes educatius de caràcter transversal que tracten l’ecologia i la sostenibilitat des de la persepectiva de l’art i des d’on es promou la participació entre alumnat universitari i l’escolar. Amb els altres particip en qualitat de musicòleg en línies de treball centrades en estudis culturals, música en perspectiva de gènere i recerca folklòrica.

Durant els últims cinc anys he publicat resultats de recerca en congressos internacionals, revistes científiques i editorials indexades entre les que destaquen les monografies: Cap a una ecologia integral del paisatge (Tirant lo Blanc, 2023) i La Sibil·la després de la UNESCO (Lleonard Muntaner, 2022). Actualment estic treballant en un projecte de recuperació de la memòria oral de la darrera generació de cantadores de tonades del Pla de Mallorca.

Des del curs 2019 som membre del l’àrea de didàctica de l’expressió musical de la Universitat de les Illes Balears.

francesc-vicens-musicoleg