The Beatles (EMI, 1968). EL ÁLBUM DEL AÑO DE LA REVOLUCIÓN

 In Beatles, Llibres

Cinc dècades després de la publicació del novè treball discogràfic de la banda de Liverpool present The Beatles (Emi, 1968). El Álbum del Año de la Revolución (Madrid, 2019) una obra col·lectiva que tracta distints aspectes del White Album. A partir d’una feina laboriosa i de rigurós treball en equip els autors que participen en aquest llibre han aconseguit configurar un estudi que consolida una nova via cooperativa en la historiografia beatle de tall més científic. Després de l’èxit de Los Beatles a través del espejo (Madrid, 2017) -primer estudi comparat entre disciplines artístiques a partir de l’àlbum Sgt. Pepper’s– enfocam el Disc Doble dels Beatles a partir de perfils especialitzats.

L’aportació d’autors consolidats com ara Iván Moldes (John Lennon. El fin de semana perdido) qui tracta el tema de la consciència ecològica arrel de “Mother Nature Son”, Javier Tarazona i Ricardo Gil (The Beatles Garden o George Harrison: de Beatle a jardinero) que desenvolupen el  tema dels microrelats a partir de “Rocky Raccoon” o Fernando Silva (qui analitza el tema de la revifalla del rock & roll) s’ha combinat amb autors emergents en temàtica beatle que estan demostrant una gran solvència com ara Antonio Panadero (Los Beatles. El color de los sueños) qui escriu sobre Yoko i George Harrison, o Tomeu Canyelles (Beatles made in Mallorca) qui argumenta el seu relat a partir dels animals en les cançons dels Beatles, o Bàrbara Duran (Vaig veure John Lennon) que parla del tema de l’Índia i l’interès de Maharishi per Mallorca, entre d’altres; tampoc deixam de banda la brillant aportació d’un grup d’autors que s’estrenen en la matèria i que auguren un futur brillant (com és el cas de Vicente Prats i el seu article sobre mites i llegendes arrel de la cançó “Glass Onion”).

L’elenc d’aportacions es complementa perfectament amb els enfocaments dels musicòlegs Toni Pizà (Revolution 9) i Eugènia Gallego (el legat del White Album), l’original interpretació de Borja Aguiló sobre la dissolució de la banda i els compendis necessaris de Jordi Vidal i Gabriel Forteza.

El conjunt, la publicació aborda els processos creatius de les cançons, el context històric, els precedents, les influències, els referents, el legat i fins i tot les experiències fallides fruit de l’experimentació.

El llibre es presenta amb una coberta dissenyada per l’estudi Hastalastantas (Jordi Cerdà) a partir d’una espectacular il·lustració d’Álvaro Ortega, Helter Skelter (animada a partir de la peça “Dear Prudence”)  que suposa sense voler una simbiosi iconogràfica de gran densitat narrativa de bona part dels continguts tractats en el llibre:

A més a més, cada capítol ve amb nombroses imatges que van des de les holografies d’Ivan Moldes dissenyades expressament per aquesta obra, a la imatge en gran format de l’últim concert de Maico & The Weels, -bandes amb referent indiscutible a The Beates-, al Teatre Principal de Palma i cedida per gentilesa de José Luis Luna Rocafort.

Tot plegat ens ofereix no només les visions del bagatge cultural i erudit de cada un dels autor sinó també l’aportació de materials inèdits relacionada sobretot amb la figura de Lennon i Maharishi a Mallorca (article de Bàrbara Duran) i el professor de sànscrit Joan Mascaró i la seva relació amb George Harrison (Panadero i Duran).

Així doncs, The Beatles (EMI, 1968). El Álbum del año de la Revolución esdevé una obra polièdrica i rica tant en continguts com en enfocaments que farà descobrir nous aspectes tant als lectors avançats com als menys iniciats en matèria beatle.

Índex de l’obra:

THE BEATLES (EMI, 1968). EL ÁLBUM DEL AÑO DE LA REVOLUCIÓN

Francesc Vicens (coordinador)

  • Presentación. The Beatles (EMI, 1968): 50 años de la Revolución (Francesc Vicens).
  • De Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) a The Beatles (1968) (Joan Trias).
  • La Cintas Kinfauns/Esher: The Beatles en crudo (Fernando Silva).
  • Desarmando “Glass Onion”. Mitos y leyendas en The Beatles (Vicente Prats).
  • “While My Guitar Gently Weeps”. The Beatles, el despertar creativo de George Harrison (Antonio Panadero).
  • “Happiness Is A Warm Gun”. La idea del sinsentido en los procesos creativos de los Beatles (Francesc Vicens).
  • De “Blackbird” a “Pigies”. El juego de las metáforas en el universo animal de The Beatles (Tomeu Canyelles).
  • La balada de ‘Rocky Raccoon’: Paul McCartney como creador de microrelatos (Ricardo Gil y Javier Tarazona).
  • “Julia” o las formas de angustia y desconsuelo en el White Album (Tomeu Canyelles).
  • ‘Birthday’ o el regreso a los orígenes del rock & roll (Ivan Moldes).
  • ‘Mother Nature’s Son’. Hacia una conciencia medioambiental (Ivan Moldes).
  • ‘Sexy Sadie’, los Beatles a la sombra de Maharishi (Rishikesh y Mallorca) (Bàrbara Duran).
  •  ‘Everybody’s Got Something To Hide Except Me And My Monkey’. Yoko Ono, el álbum negro (Antonio Panadero).
  • ‘Helter Skelter’, la música al límite (Fernando Silva).
  • La cultura del malestar en The Beatles a propósito de ‘Revolution 1’ (Francesc Vicens).
  • De qué revolución hablamos cuando hablamos de ‘Revolution 9’ (Toni Pizà).
  • ‘Good Night’. El testimonio de una desintegración (Francesc de Borja Aguiló).
  • Epílogo. El Álbum Blanco: un legado revolucionario (Eugenia Gallego y Francesc Vicens).
  • Annexo. Registro documental del White Album (Jordi Vidal y Gabriel Forteza).

Ref. editorial: http://www.tbeditores.es/index.php?route=product/product&product_id=7640

Recent Posts